Begrijpend lezen

Speciaal voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs, die het technisch lezen onder de knie hebben, maar nog moeite hebben met het begrijpen van gelezen teksten.

In deze 10 weekse cursus ga je aan de slag met verschillende soorten lastige teksten waarbij we werken met de aanpak van Close Reading. Bij deze aanpak lees je een tekst meerdere keren, verdeeld over verschillende lessen.  Close Reading is een manier van lezen waarbij je een tekst meerdere malen leest steeds met een ander leesdoel. Je graaft dus eigenlijk steeds dieper in de tekst.

Het doel van Close Reading is dat je de tekst goed leert begrijpen en erachter komt wat de schrijver je met de tekst wil vertellen. Daarvoor gaan we actief met de tekst aan de slag. We zoeken naar informatie, stellen vragen over de tekst en beantwoorden deze, maken aantekeningen en discussiëren over wat ze gelezen hebben. Door de variatie in teksten en werkvormen wordt begrijpend lezen leuk. Het voordeel van deze aanpak is, dat je het op alle teksten die je in de toekomst gaat lezen, kunt toepassen.

Samen met 3 andere kinderen kom je één keer per week een uur bij mij in de praktijk. 

Om goed in de tekst te kunnen duiken, krijg je bij de start van de cursus een speciale “begrijpend-lezen-toolbox”. Hierin zitten allerlei materialen die jou gaan helpen bij het aanbrengen van structuur in de tekst. Daarnaast krijg je ook nog een map, waar je de teksten en opdrachtenbladen in kunt bewaren.

Als je klaar bent met de cursus, schrijf ik een verslag. Hierin komt o.a. te staan welke vaardigheden je jezelf eigen hebt gemaakt en persoonlijke tips voor in de toekomst.

Prijs: €195,-  (inclusief alle materialen en vrijgesteld van btw)

Extra informatie voor ouders: Close reading: lesmethode begrijpend lezen op de basisschool | Educatie en School: Methodiek (infonu.nl)

close reading
IMG_20210119_095222_226

Cursusdata

20 januari t/m 31 maart 2022